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Kazarimono, Table Decoration,
Tischdekoration
Decoration is a big part of Japanese food, not only the room and the table, but also the food itself.
Eating with the eyes too, a very important aspect of Japanese cuisine. Everything is cut in bite-sized pieces to pick up with the chopsticks.
Moritsuke, 盛り付け decorating food
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There are some types like
hiramori, ひらもり(平盛り)flat arrangement, in a ricebowl just up to the side or for fish on a plate
sugimori, すぎもり (杉盛り) slanted or standing like a cedar tree (sugi)
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takamori, たかもり (隆盛り) "high like a mountain"
yamamori, やまもり (山盛り))heaped like a mountain
preferred by young people to get an extra size for less money. Also used to heap food for some temple rituals (oomori 大盛り).
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yosemori、よせもり (寄盛り) gathered arrangements
ayamori, woven arrangements is sometimes mentioned, but no details are found on Japanese pages.
but we have
tazunagiri たづな切り(手綱切り) "cut like a horse bridle", braid cutting
often done with konnyaku pieces
WASHOKU : Cutting food
Fish is placed with the head on the left side of the long plate.
LINK moritsuke for sashimi
http://otokosakanaryouri.web.fc2.com/morituke_sashimi.html
Arranging plates on a tray is another kind of moritsuke.
. . . front row
Left bowl for rice, right bowl for soup
tip of the chopsticks pointing left
. . . second row
left : plate with fried fish or meat
right : plate with vegetables
middle : small plates with tsukemono pickles
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Hana inari 花いなり flower-like decorations
Utsuwa, tableware うつわ、器
dishes, cups, plates ...
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Japanese maple leaves and other leaves are used for decoration in some Japanese dishes.
"Leaf Business"
Many ferns with their regular shaped, evergreen leaves are auspicious for bringing good luck to the New Year. The leaves are used to decorate the festive table and are especially necessary for the expensive restaurants. So some villages have started to grow beautiful fern especially for food decoration purposes and the old people can earn quite a bit on the side on this new "leaves business, leaf business" happa bijinesu 葉っぱビジネス”. The people also collect red leaves of autumn for food decoration purposes, especially maple and persimmon leaves.
The village of Kamikatsu in Shikoku has made special effort with this export of leaves.
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Genau wie die Chinesen mögen die Japaner eine schlichte Tischdekoration.
Den Mittelpunkt des eher schlicht gehaltenen Tisches kann ein Gesteck aus Farn- Pflanzen (oder ähnliches) bilden, welches gleichzeitig als Kerzenständer dienen kann.
Die Farben sind eher schlicht, zarte Töne lenken nicht vom Essen ab und regen gleichzeitig den Appetit an. Wie die Dekoration sollten auch die Teller einfach, am besten in weiß, gehalten sein. Rechts vom Essenden werden die Messer platziert, die Gabeln links, wer will kann auch versuchen das Essen mit Stäbchen zu sich zu nehmen, allerdings bedarf es dafür viel Übung.
Die restliche Tischdekoration sowie die Servietten sollten in den Farben schwarz und weiß sein, da diese Kombination von Farben am meisten an Japan erinnert. Wer Geschirr in diesen Farben hat kann es natürlich auch verwenden. Auch schön zur Ausschmückung des Tisches sind Kerzen in dieser Farbfolge.
Künstlerisch begabte oder sehr kreative Dekorateure können auch japanische Schriftzeichen auf Pappe kopieren und diese ausschneiden. Sie eignen sich hervorragend als Platzdecken. Wem das nicht gelingen will kann auch einfache Bambusplatzdecken benutzen, auch sie sie eignen sich um den japanischen Flair in das eigene Haus zu bringen.
Kleine Blumengestecke lockern den Tisch etwas auf, sie sollten aber nicht im Mittelpunkt sondern am Kopf des Tisches stehen, denn der Mittelpunkt wird im Japan stets vom Essen gebildet oder von größeren Blumengestecken. Kleine Kerzen bzw. Teelichter muntern die Stimmung auf und sind für ein schönes Ambiente unverzichtbar. Auch Soßen wie zum Beispiel die Sojasoße kann als dekoratives Element mit auf den Tisch gestellt werden.
source : www.rezepte-nachkochen.de
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EXTERNAL LINK
The Fine Art of Japanese Food Arrangement
By Yoshio Tsuchiya,
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Worldwide use
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Things found on the way
kazari, carving food in decorative ways
carrots or radish can be carved to look like blossoms or plants.
The combination of shoochikubai 松竹梅 Pine, Bamboo and Plum is very popular.
. "Three friends of Winter", Pine, Bamboo and Plum
Shoo-chiku-bai 松竹梅
kazarikiri, kazari kiri 飾り切り cutting into decorative pieces
ume ninjin 梅人参(うめにんじん)"plum carrot"
MORE
. kazaribocho, kazari boochoo 飾り包丁
decorative cutting and slashing
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source : facebook
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Related words
***** Zen, Tray, Dinner tray, box tray (hako zen) ...
***** WASHOKU : General Information
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Essbare Blüten
ReplyDeleteShokuyoo no hana
edible flowers
Details are HERE
http://washokufood.blogspot.com/2009/01/shokuyoo-no-hana.html